Snuskigt god vegansk seitankebab som ser ut och smakar som the real deal. Blev en ganska stor klump med seitan så skala ner det till en tredjedel om Ni bara vill ha det som en portion. Passade på att göra mer då det smakar mumma på t.ex. frukostmackan eller steka till när som. Det tar ganska lång tid för att få ett perfekt resultat så ha tålamod och tid. Ett tips kan vara, om man inte har så mycket tid på en dag, tillaga seitanet ena dagen och sedan steka på nästa dag. Men funkar absolut att äta direkt om man inte kan bärga sig.
 
Ingredienser SeitanKebab:
1 dl Soja
2 dl Växtgrädde
1 ½ dl Grönsaksbuljon utblandat med vatten
1 tsk timjan
1 tsk paprikakrydda
1 tst svartpeppar
1 tsk lökkrydda
1 tsk vitlökskrydda
1 tsk chiliflakes
1 tsk agavesirap (fungerar troligtvis med vanlig ljus sirap eller socker)
1 tsk salt
3 msk Bjäst
1 msk tomatpure
1 msk olja
6 dl vetegluten
Steksnöre 
 
Ingredienser buljong:
10 dl vatten
1 dl soja
~4 lagerblad
2 tsk souvlakikrydda
1 svampbuljong (funkar troligtvis lika bra med grönsaksbuljong)
1 tsk timjan
1 tsk lökkrydda
1 tsk vitlökskrydda
En svätt med agavesirap
Salt & svartpeppar
 
Tillagning:
1. Blada de blöta ingredienserna till seitankebaben i en bunke/skål och blanda de torra ingredienserna i en annan.
2. Rör ner de blöta ingredienserna i de torra med valfritt köksverktyg. När ingredienserna har blandats tar Ni över med händerna.
3. Knåda igenom seitanet ordentligt i 8-10 minuter, märker Ni att seitanet blir för löst släng på lite mera vetegluten annars addera lite vatten till seitanet. 
4. När seitanet är färdigknådat låt det vila i ca 10 minuter.
5. Sätt på ugnen på ~175 grader
6. Medan seitanet sätter sig så kan ni påbörja att blanda ihop "buljongen".
7. Koka upp buljongen någon minut.
8. När buljongen kokat upp och seitanet vilat i 10 minuter så binder ni upp seitanet (För att motverka så det inte mot förmodan skulle koka sönder i ugnen) och lägger ner seitanet i lagom djup form där både seitanet och buljongen får plats.
9. Häll över buljongen i formen tillsammans med seitanet och ställ in i mitten av ugnen.
10. Låt seitanet stå i ugnen i ca 1h och 30 minuter eller till seitanet blir klart. Det ska inte bli för hårt (seitanet stelnar något när det kyls ner) men det ska inte heller vara mjukt mitt i. Ös seitanet med jämna mellanrum (ca 10-15 minuter imellan) så att det inte blir en hård skorpa på utsidan.
11. Ta ur seitanet i ugnen och låt det kylas ner, extra gott blir det om Ni låter den kylas ner i kyl och frysas något (ca 2h i frys) för att enklare kunna "strimla" det i mindre bitar.
12. När seitanet svalnat och ev. frusit till strimla den i mumsiga kebabstrimlor och stek på med olja, salt och souvlakikrydda.
13. Serveringstips kan vara som på bilden med pommes och sallad.
 
Kan vara värt att slänga ihop en enkel vegansk kebabsås när man ändå gjort det andra själv också, här är mitt egna recept på kebabsås.
 
Bon Appétit

Kommentera

Publiceras ej