
Älskade chicken nuggets innan jag gjorde dessa, helt oslagbara no chicken nuggets gjorda på seitan. Detta recept kan du lura i varje köttis att det är the real deal. Vissa väljer att tillaga sitt seitan innan, men jag väljer att inte göra det för att få mina veganska nuggets att ha samma konsistens som vanliga nuggets.
Ingredienser till chicken nuggets:
2.5 dl Vetegluten
2 msk Bjäst
1 msk Lökpulver
½ tsk Salt
½ tsk Curry
½ tsk Grillkrydda
2 dl Grönsaksbuljong (1 Buljongtärning)
½ dl Tahini (Mest för att få den gryniga känslan, går att byta ut mot jordnötssmör också)
1 Lök
Ingredienser till frityrsmeten (går förmodligen köpa färdig frityrsmet, men denna är superenkel och supergod):
1 tsk Salt
½ tsk Lökpulver
1 tsk Vitlökspulver
2 dl Vetemjöl
4 msk Bjäst
2 tsk Bakpulver
3 msk Dijonsenap
1 dl Vatten
Salt
Tillagning:
1. Blanda ihop de torra råvarorna vetegluten, bjäst, lökpulver, salt, curry, grillkrydda och löken.
2. I en annan bunke så löser Ni upp en grönsaksbuljong i 2 dl vatten och tillsätter därefter tahinin.
3. Nu kommer den mest spännande delen av tillverkningen, rör ner vätskan i bunken med veteglutenet. När Ni känner att det inte längre går att blanda ihop med ett köksverktyg tar Ni över med händerna. Trixet med seitanet är att ju längre man knådar sin deg desto mer trådar skapas det. I och med att vi vill ha seitan som inte är för "gummiaktigt" så försök håll nere knådandet och knåda det mellan 30-45 sekunder. Tycker Ni att seitanet verkar löst, addera lite vetegluten åt gången till ni känner att det blir en bra deg och är det för torrt så släng på lite vätska.
4. Låt veteglutenet sätta sig i ca. 30 minuter.
5. Under tiden kan vi lägga ihop frityrsmeten, börja med att lägga ihop de torra ingredienserna till frityrsmeten dvs. lökpulver, vitlökspulver, vetemjöl, bjäst, bakpulver och lite salt i en skål. Blanda om ordentligt så alla kryddor och bakpulvret blandas om.
6. I en separat skål löser Ni upp Dijonsenapen med vattnet.
7. Nu kan vi börja med att tillaga seitanet. Börja med att finhacka löken.
8. Nu har veteglutenet mörknat något och det är dags att stycka upp seitanet ;). Gör nuggets-stora bitar av seitanet och doppa det först i senapsblandningen sen i mjölblandningen.
9. Vi använde oss av en fritös för att fritera våra no chicken nuggets men går förmodligen lika bra att hetta upp olja i stekpanna/kastrull. Låt nuggetsen ligga i tills de får en gyllene färg.
10. Servera med nykokt ris och lite sweet-chilli sås.
Bon Appétit
Kommentera